Park 16hoven - Inspiraties - Pak je ruimte

jdg_25062014_pjr_16h_D1A1549.jpg

Het verhaal van Paul & Loranne

Park 16Hoven

Geen straat is hetzelfde in Park 16Hoven. Dat doen ze expres in Rotterdams nieuwste stadswijk. Ruime rijtjeshuizen, appartementen en vrijstaande villa’s worden afgewisseld met veel groen en water. En dat op slechts een kwartier fietsen van het centrum van de stad. Eyecatcher is de Beekweg. Op de vrije kavels lieten kopers hun eigen huis bouwen. Paul (43) en Loranne (39) pakten hier hun ruimte. Sinds 2009 wonen ze met hun twee dochters in hun eigentijdse vrijstaande woning met vooral veel buitenruimte.

Het verhaal van Paul & Loranne

Twintig jaar woonden ze al in Rotterdam; Paul en Loranne. In het dagelijks leven vermogensbeheerder en consultant pensioenfondsen. De laatste jaren hadden ze een mooi oud huis in Noord. Leuk, maar met een kleine op komst konden ze wel wat meer ruimte gebruiken. Buitenruimte vooral, want een kind moet door een tuin kunnen rennen. Net als Loranne dat zelf vroeger deed.

En wie ruimte zoekt in Rotterdam, gaat meestal op huizenjacht in... “Hillegersberg”, zegt Loranne. “Maar de meeste huizenprijzen lagen hoog in verhouding tot de ruimte die je ervoor kreeg.”

Een kavel kopen en zelf iets bouwen? Dat was nooit bij hen opgekomen. Tot daar die tip was van een kennis: in de nog te ontwikkelen wijk Park 16Hoven waren vrije kavels te koop. Dat betekende veel ruimte, zelf bepalen hoe je wilt wonen én ook nog eens dichter bij de stad dan Hillegersberg.

Paul en Loranne gingen het avontuur aan. In 'the middle of nowhere' zochten ze de ideale kavel. Hoe? “We wilden een kavel naast een groenstrook en een gunstige ligging ten opzichte van de zon. We zijn trouwens nog een keer gaan luisteren hoeveel we zouden horen van het vliegveld. Dat viel ontzettend mee. Naast een tram wonen geeft meer geluidsoverlast.”

Een kavel kopen? Dat was nooit bij hen opgekomen

Het bouwproces

Hoe bouw je een huis op een kavel? Voor Paul en Loranne was het een compleet nieuw traject. Dat traject begon alvast goed: “Bij de loting kregen we precies de kavel waarop we hadden ingeschreven. De andere toekomstige bewoners hadden vervolgens al tekeningen en complete plannen. Wij hadden alleen een kavel.”

Reden voor stress? Niet voor Paul en Loranne. Ze hadden een huis in jaren dertig stijl in hun hoofd, dus begon hun oriëntatie bij cataloguswoningen van aannemers. “Maar als je aanpassingen wilt doen aan een cataloguswoning, ben je extra geld kwijt, dus het loont best de moeite om eens met een architect te gaan praten.”

Zo gezegd, zo gedaan en dat had grote gevolgen. “Op aanraden van bevriende architecten besloten we ook eens naar moderne woningen te kijken. Zo kwamen we bij Boxxis Architecten terecht. Hun stijl beviel ons. Modern, kubistisch, maar toch speels.” Boxxis kwam, zag en ontwierp. “Mooi om te zien: jij bedenkt wat je wilt, zij maken daar ook echt iets moois van.”

Is het zo simpel als het klinkt? Loranne: “Voor ons wel. Ik denk dat bouwen op een kavel uiteindelijk niet meer stress oplevert dan een standaard nieuwbouwwoning betrekken. De architect regelt de extra zaken als het verkrijgen van vergunningen. Je bent zelf vooral bezig met de dingen die je in een nieuwbouwwoning ook zou doen: je keuken en badkamer uitzoeken. En om meer feeling te krijgen met het ontwerp, hebben we zelf nog een maquette gebouwd.”

Het echte werk werd natuurlijk door een aannemer gedaan. “We hebben veel tijd gestoken in de zoektocht naar de juiste aannemer. Er zijn grote verschillen in prijs, dus het loont de moeite om daar goed naar te kijken. En aangezien je intensief samenwerkt, was het fijn dat we een aannemer hadden met wie goed te communiceren viel.”

jdg_25062014_pjr_16h_D1A1705-2.jpg
jdg_25062014_pjr_16h_D1A1577-2.jpg

Het resultaat

‘Een eigentijds huis, maar niet te experimenteel, want we moeten er wel gewoon kunnen wonen.’ Met die opdracht stuurden Paul en Loranne hun architect naar de tekentafel. Hij kwam terug met het huis dat nu aan de Beekweg staat. Vier slaapkamers, waaronder een master bedroom mét inloopkast, twee badkamers, een speel-/studeerkamer, een riant dakterras - dat vooral bedoeld is voor logees - en een tuin om het hele huis heen.

Het ontwerp werd gaandeweg wel iets aangepast. Paul: “De uitgezochte keuken zou mooier uitkomen als we iets meer ruimte hadden. Dus maakte de architect de ruimte twintig centimeter groter. Dat is het voordeel van zelf bouwen.”

Van de eerste wens voor een jaren dertig huis is niets meer te zien. Daarvoor in de plaats hebben Paul en Loranne nu een moderne woning met veel ruimte en licht. Ruiten van de vloer tot het plafond geven direct uitzicht op de grote tuin en de mooie zonsondergangen. Het huis is niet voor niets op de zon georiënteerd. “Aan de voorkant, de noordkant, moesten we zelfs een raam toevoegen aan het ontwerp. Eén van de voorwaarden van de vrije kavels was namelijk dat de woningen ook op de straat georiënteerd waren. Achteraf is dat raam best fijn om te hebben”, zegt Paul.

Met de wens van Paul en Loranne om de kinderen door de tuin te laten rennen, is het meer dan goed gekomen. “Sinds de huizen naast ons af zijn en we buren hebben, zit er een gat in de heg. Zo kunnen de buurkinderen makkelijk bij elkaar op bezoek.”

Zelf een huis bouwen op een vrije kavel; Zouden ze het nog een keer doen? “Nee”, zegt een glimlachende Paul. “We hebben nu precies hebben wat we wilden hebben, alles is goed verlopen, dus waarom nog een keer doen?”

Het klusproces

  • In de nog te ontwikkelen wijk Park 16Hoven waren vrije kavels te koop. Dat betekende veel ruimte, zelf bepalen hoe je wilt wonen én ook nog eens dichter bij de stad dan Hillegersberg.

    jdg_25062014_pjr_16h_D1A1780.jpg
  • jdg_25062014_pjr_16h__D1A1750x.jpg
  • jdg_25062014_pjr_16h_D1A4316-2.jpg
  • jdg_25062014_pjr_16h_D1A4354-3.jpg
  • jdg_25062014_pjr_16h_D1A4283-2.jpg
  • jdg_25062014_pjr_16h_D1A4297-2.jpg
  • "Ik denk dat bouwen op een kavel uiteindelijk niet meer stress oplevert dan een standaard nieuwbouwwoning betrekken. "

    jdg_25062014_pjr_16h_D1A4302-2.jpg
  • Met de wens van Paul en Loranne om de kinderen door de tuin te laten rennen, is het meer dan goed gekomen. “Sinds de huizen naast ons af zijn en we buren hebben, zit er een gat in de heg. Zo kunnen de buurkinderen makkelijk bij elkaar op bezoek.”

    jdg_25062014_pjr_16h_D1A4250.jpg
  • jdg_25062014_pjr_16h_D1A4181-2.jpg
  • Zelf een huis bouwen op een vrije kavel; Zouden ze het nog een keer doen? “Nee”, zegt een glimlachende Paul. “We hebben nu precies hebben wat we wilden hebben, alles is goed verlopen, dus waarom nog een keer doen?”

    jdg_25062014_pjr_16h_D1A1577-2.jpg
  • ‘Een eigentijds huis, maar niet te experimenteel, want we moeten er wel gewoon kunnen wonen.’ Met die opdracht stuurden Paul en Loranne hun architect naar de tekentafel.

    jdg_25062014_pjr_16h_D1A1654-2.jpg