Noordereiland - Inspiraties - Pak je ruimte

jdg_24072014_hef_D1A5055-2.jpg

Het verhaal van Jan-Philip

Noordereiland

Wie goed zoekt, vindt in de stad overal ‘gaatjes’. Plekken waar nog gebouwd kan worden. Onder de naam Klein & Fijn bracht architect/stedenbouwkundige Henk Hartzema de gaatjes in Rotterdam centrum al in kaart. Ook Kühne & Co Architecten maakte een inventarisatie van bouwlocaties in de binnenstad. De architecten springen regelmatig met huizenzoekers op de fiets, op jacht naar onverwachte maar geschikte kavels tussen bestaande bebouwing. Zoals op het Noordereiland aan de Prins Hendrikkade, pal naast de Hef. Jan-Philip woont er sinds mei 2014 in de woning die speciaal voor deze plek werd ontworpen.

Het verhaal van Jan-Philip

Het idee dat hij met zijn eigen wensen ook zelf iets kon creëren, sprak hem aan. Twaalf jaar woonde Jan-Philip, docent Duits, aan de Schiedamsevest. “Geweldig vond ik die plek. Ik kwam uit Delft en woonde ineens midden in Rotterdam.” Maar het werd tijd voor iets nieuws. Via een bevriende architect hoorde Jan-Philip over de mogelijkheid om op ‘gaatjes’ in de stad, tussen bestaande bebouwing, iets te laten bouwen. Niet op zoek gaan naar de woning die bij je past, maar zelf een passende woning creëren midden in de stad. Jan-Philip zag wel wat in dit avontuur.

“We nemen de restruimte in gebruik”, zo omschrijft architect Paul Lageschaar van het Rotterdamse architectenbureau Kühne & Co zijn werkwijze. “We vinden bouwlocaties waar andere mensen ze niet zien. Vergeten stukjes grond tussen de bestaande bebouwing. Onze voorwaarde daarbij is dat de nieuwbouw een meerwaarde moet zijn voor de buurt. Een anonieme plek of ‘no go area’ kan met nieuwbouw ineens veel meer aantrekkingskracht krijgen.”

Na verschillende ontdekkingstochten op de fiets door de stad, viel de keuze op een stuk vergeten grond, pal naast het talud van de Hef. Jan-Philip: “Dit werd hem. Natuurlijk vanwege het uitzicht op de Hef, maar ook de dynamiek van de omgeving: de Maas, de Koningshaven, de Koninginnebrug en het nieuwe Zuid.”

Niet op zoek gaan naar de woning die bij je past, maar zelf een passende woning creëren.

Het bouwproces

Wie er langs reed, had nooit kunnen bedenken dat op het ‘gaatje’ naast de Hef nog een compleet huis zou passen. Toch werd dit stukje grond aan de Prins Hendrikkade in 2011 de bouwkavel voor het nieuwe huis van Jan-Philip. 

Het avontuur kon beginnen voor Jan-Philip. “Maar wel met de steun van de architect die ook de rol van projectontwikkelaar op zich nam. Als ik die niet had gehad, had ik dit nooit gekund. Je bouwt op een unieke plek, dus is ook het bouwproces uniek. Als particulier weet je niet wat je kunt tegenkomen en hoe je dat kunt oplossen, terwijl een architect al vaker met dat bijltje heeft gehakt.”

Verrassingen waren er inderdaad: de Bomenridders kwamen in opstand tegen het kappen van de spontaan gegroeide bomen op deze plek, de heiwerkzaamheden moesten worden aangepast om trilling te voorkomen en door de krappe ruimte was het inrichten van de bouwplaats een inventieve puzzel. “Maar het was het allemaal waard”, zegt Jan-Philip. “Het voordeel is dat ik vooraf kennis heb gemaakt met een andere zelfbouwer. Haar belangrijkste boodschap: heb vertrouwen. Het kan moeilijk worden, maar je komt er doorheen. En als alles af is, ben je het zo weer vergeten. Ik weet inmiddels dat dat klopt.”

De voorbereiding op de bouw werd een lange: twee jaar was er nodig om het proces in de gang te kunnen zetten. ‘Slechts’ achttien weken waren er vervolgens nodig om het huis te bouwen. “Een korte bouwperiode is een must wanneer je bouwt in een stedelijke omgeving”, zegt architect Paul Lageschaar. “Op die manier heeft de buurt het minst last en hoef je maar kort de openbare ruimte te confisqueren als bouwplaats.” 

jdg_17092014_Noordereiland_663.jpg

Het klusproces

  • De plek bepaalde uiteindelijk het ontwerp. Zo was een balkon niet mogelijk, maar een dakterras wel. Dus heeft Jan-Philip nu een dakterras met uitzicht over het Noordereiland en de Willemsbrug. Een groen dakterras met een rijk gevulde plantenbak als brede balustrade.

    jdg_24072014_hef_D1A5108-2.jpg
  • jdg_24072014_hef_D1A2071-2.jpg
  • “Letterlijk een vergeten plek. Niet onderhouden, vol wilde begroeiing. Hier konden we meerwaarde creëren door een particuliere woning neer te zetten die uitkijkt over het park bij de Hef. Daardoor ontstaat er sociale controle: een parkwachter.”

    jdg_24072014_hef_D1A2125.jpg
  • jdg_24072014_hef_D1A2198.jpg
  • “Het voordeel is dat ik vooraf kennis heb gemaakt met een andere zelfbouwer. Haar belangrijkste boodschap: heb vertrouwen. Het kan moeilijk worden, maar je komt er doorheen. En als alles af is, ben je het zo weer vergeten. Ik weet inmiddels dat dat klopt.”

    jdg_24072014_hef_D1A2179-2.jpg
  • “Drie dozen op een kleiner doosje,” aldus architect Paul Lageschaar. “Hoe hoger je komt, hoe meer ruimte. Iedere verdieping wordt 44 centimeter breder. Het huis is om het talud gebouwd.”

    jdg_17092014_Noordereiland_663.jpg