Nesselande - Inspiraties - Pak je ruimte

jdg_11-05-16_Nlande_D1A5369_1.jpg

Het verhaal van Gerben, Karen Anne, Fleur en Lot van der Molen

Nesselande

Op de plek waar vijftien jaar geleden nog enkel kikkers in slootjes rondsprongen, vind je nu Rotterdams jongste wijk Nesselande, met Waterwijk als meest opvallend onderdeel. In dit gebied met driehonderd kavels waar welstandsvrij gebouwd mag worden, staat een vrolijke mix van woningen. Er zijn nog kavels vrij voor avonturiers. En het mooie is: die kikkers kwaken nog steeds vrolijk in de sloot, terwijl jij langsvaart op weg naar de Zevenhuizerplas.

Het verhaal van Gerben, Karen Anne, Fleur en Lot van der Molen

Welstandsvrij bouwen? Dat liet Gerben van der Molen, interieur architect van beroep, zich geen twee keer zeggen. Via via waren hij en zijn vrouw Karen Anne ruim tien jaar geleden gewezen op de kavels in het toen nog te ontwikkelen Nesselande. Meer dan een veld onkruid was het op dat moment nog niet, maar voor Gerben en Karen Anne was het de perfecte opvolger van hun Rotterdamse stadswoning aan de Eendrachtsweg. ,,De kinderen werden ouder. Buitenspelen kon alleen op het dakterras of op het plein in de buurt, maar dan moesten wij altijd mee. Een huis met buitenruimte had dus de voorkeur”, zegt Karen Anne.

Een huis dat ook nog eens compleet naar eigen inzicht ontworpen kon worden, was helemaal de kers op de taart. Gerben en Karen Anne zochten niet verder, schreven zich in voor de loting en kregen de kavel van hun keuze: een ‘vreemde’ punt aan het uiteinde van een van de eilandjes waarover de kavels zijn verdeeld. ,,De meeste mensen wilden deze kavel niet vanwege de rare vorm”, zegt Gerben. ,,Maar voor ons was het de perfecte combinatie van ruimte en lucht en we weten zeker dat er niets voor onze neus gebouwd wordt.” 

‘Wil je binnen je budget blijven? Houd je dan aan je plan.”

Het bouwproces

,,Moeten we hier een huis neerzetten? Een tent past niet eens”, dacht Karen Anne nog toen ze voor het eerst op haar kavel stond. ,,Het lijkt aanvankelijk een enorm bedrag voor een veldje onkruid, maar wel met beschoeiing en een brug van de gemeente”, vult Gerben aan.

Met dat veldje onkruid van ruim vijfhonderd vierkante meter, waarvoor het echtpaar in 2003 tekende, zou het in de twee jaar daarna helemaal goed komen. Als architect ging Gerben zelf aan de slag met het ontwerp. Dankzij de welstandsvrije kavel had hij carte blanche. ,,Alleen onze financiële middelen bepaalden de grens”, zegt Karen Anne.

Met een paar handige beslissingen wisten ze slim om te gaan met hun budget. ,,We hebben bijvoorbeeld gekozen voor houtskeletbouw”, zegt Karen Anne. ,,Een relatief betaalbare manier van bouwen en het zorgt ook nog eens voor een goed klimaat in huis.” Doordat Gerben zelf de keuken, badkamer en haard aanlegde, werden nog meer kosten bespaard.

,,Je kunt een meerprijs bij de aannemer voorkomen door overal bovenop te zitten”, zegt Gerben. ,,Ik reed iedere dag na mijn werk even langs. Zo kun je snel ingrijpen als iets mis dreigt te gaan. De gouden tip om binnen je budget te blijven is: houd je aan je plan. Alles is mogelijk natuurlijk, maar daar betaal je ook extra voor.”

,,En zorg ervoor dat je vooraf al zoveel mogelijk details bepaalt”, vult Karen Anne aan. ,,Bedenk alvast hoe je in je huis gaat leven, waar je meubels komen en dus ook waar je stopcontacten nodig hebt.”

Na een gedegen voorbereiding en de verkoop van de toenmalige woning in de binnenstad, kon de bouw beginnen. In maart 2005 startte de aannemer, in november 2005 kon het gezin Van der Molen het nieuwe huis al betrekken. Karen Anne: ,,Nog zo’n voordeel van houtskeletbouw. Het is een snelle manier van bouwen.”

3a.jpg
jdg_11-05-16_Nlande_D1A5566.jpg

Het resultaat

Wordt het een schip? Een blauwe kubus? De voorbijgangers konden er aanvankelijk niet echt wijs uit wat er op de kavel van de Van der Molens zou verrijzen. Gerben liet zich in het ontwerp van zijn huis dan ook compleet leiden door de ietwat puntige vorm van zijn kavel. ,,Het huis bestaat uit twee verschillende vormen bovenop elkaar. De benedenverdieping loopt mee met de vorm van de kavel, heeft glas aan de tuinkant en muren aan de weg- en voorkant. De vorm van de bovenverdieping is vooral bepaald door het feit dat we onze dochters allebei een even grote kamer wilden geven. En ik vond het leuk om een overhellend deel te hebben.”

De ruimtelijkheid van het huis valt meteen op, wat voor een deel te maken heeft met de glazen wand die direct uitkijkt op de tuin, maar de meeste ruimte is gecreëerd op de tekentafel. ,,Ik heb overal een paar centimeter bij gepakt”, zegt Gerben, die de benedenverdieping twee meter negentig hoog maakte en de gangen op de bovenverdieping dertig centimeter breder intekende dan de standaard maten.

Eigenlijk is niets in de woning van het gezin te vergelijken met een ‘standaard’ huis. ,,We wilden, net als in ons oude huis, rond kunnen lopen”, zegt Karen Anne. Daarom kreeg de trap een plek in het midden van de woning en werden zitruimte, eetruimte en keuken hier omheen vormgegeven.

Voor het woonoppervlak, werd het vorige huis als leidraad gebruikt. ,,We hebben ook groter gewoond, maar dat is niet fijn, Je bent constant naar elkaar op zoek”, zegt Karen Anne. Ook de dubbele douche werd naar voorbeeld van het oude huis nagebouwd, waardoor tegenover elkaar gedoucht kan worden. ,,Wel een dubbele douche, geen twee badkamers”, zegt Gerben. ,,Ik heb liever een ruime badkamer waar je zelfs om elkaar heen kunt dansen, dan twee te kleine badkamers.”
En als je dan toch bezig bent al je wensen in het huis te verwerken, dan is er natuurlijk ook plaats voor een boomhut met glijbaan het water in. ,,We duiken nog regelmatig het water in. En we hebben een nieuw bootje, dat hoort er natuurlijk bij als je aan het water woont. Als we willen, zitten we zo op de Zevenhuizerplas.” 

Het klusproces

  • jdg_11-05-16_Nlande_D1A5293.jpg
  • jdg_11-05-16_Nlande_D1A5384.jpg
  • jdg_11-05-16_Nlande_D1A5389.jpg
  • jdg_11-05-16_Nlande_D1A5464.jpg
  • jdg_11-05-16_Nlande_D1A5474.jpg
  • jdg_11-05-16_Nlande_D1A5538.jpg
  • jdg_11-05-16_Nlande_D1A5411.jpg