Delfshaven - Inspiraties - Pak je ruimte

jdg_15072014_Mathenesserdijk_D1A9061-2.jpg

Het verhaal van Diederik en Sandra

Mathenesserdijk

De Rotterdamse buurt Delfshaven is geliefd bij toeristen om zijn historische karakter. Maar dat karakter had ook zijn nadelen: niet alle panden in Delfshaven waren even goed onderhouden. De gemeente bedacht een oplossing: klushuizen. Pioniers kregen de mogelijkheid een vervallen woning te kopen voor een leuk bedrag, mits ze deze binnen een jaar bewoonbaar maakten. Het is de kans om midden in de stad een woning compleet naar je hand te zetten. Ideaal voor Diederik en Sandra die twee woningen aan de Mathenesserdijk samenvoegden tot een ruim loft.

Het verhaal van Diederik en Sandra

Een nieuwbouwhuis? Dat is niks voor Diederik (35)en Sandra (31). Als weet Diederik maar al te goed wat er mogelijk is in een huis, dus zich laten vastpinnen op een ontwerp van een ander, was wel het laatste wat hij wilde.

Diederik: “Een bestaande woning was daarom ook geen optie toen we een huis zochten. Het is toch zonde als mensen hun huizenkeuze baseren op een keuken of een badkamer? Er is zo veel meer mogelijk.”

Daarom besloten hij en Sandra begin 2012 de uitdaging aan te gaan: een klushuis opknappen. Ze hadden een huis met een tuin voor ogen. Maar toen Diederik en Sandra de laatste twee overgebleven ‘woningen’ van het klushuizenproject aan de Mathenesserdijk bezochten, ontstond er spontaan een nieuw plan. De huizen op de derde en vierde verdieping lagen naast elkaar, dus was het een kwestie van een muur (laten) doorbreken om een ruim loft te realiseren, met dakterras. Diederik: “En op dat dakterras hebben we uiteindelijk ook nog langer zon dan in de tuinen beneden.”

‘Even’ een muur eruit halen was overigens niet het enige werk dat de twee moesten verrichten om het totaal vervallen pand bewoonbaar te maken. Maar het lukte hen om van een ruïne vol duivennesten een fris en ruim loft te maken.

Er is zo veel meer mogelijk in een huis dan alleen een badkamer en keuken aanpassen.

Het bouwproces

“Iedereen pakt de bouw van zijn huis anders aan, maar ik ben toch echt wel heel blij met de manier waarop wij het hebben gedaan”, zegt Sandra. Wat wil het geval? Een deel van de kopers aan de Mathenesserdijk, besloot de krachten te bundelen. “In plaats van allemaal alleen aan ons huis te werken, gingen we in de eerste fase met de hele groep alle huizen af. Alles moest worden gestript. Een flinke klus. Je vrienden en familie kunnen je minder vaak helpen, dan ze zouden willen. Maar als buren zit je allemaal in hetzelfde schuitje, dus hielpen we elkaar. Handig, want je leert elkaar meteen kennen.”

Woensdagavonden en de weekenden werden de vaste sloopdagen en zo kregen de klussers het voor elkaar om binnen vier maanden alle panden compleet te strippen van binnen. Daarna was er rust: een aannemer zou de achtergevel vervangen en de voorgevel renoveren. Daarbij geholpen door een door de gemeente aangewezen architect.

Een welkome pauze brak aan voor Diederik en Sandra. “We waren het laatste stel dat in het project stapte. We hadden wel een idee wat we met de ruimte wilden, maar nog geen uitgewerkt plan. Nu hadden we de tijd om daar rustig over na te denken.”

In juli 2013 zat het werk van de aannemer erop. Een compleet nieuwe achtergevel met Frans balkon zorgde ervoor dat de huizen er al meer bewoonbaar uitzagen. Nu was het de taak aan de bewoners om voor de afwerking te zorgen.

Vier maanden hadden Diederik en Sandra ervoor nodig. In oktober 2013 waren zij de eerste die hun huis betrokken. Diederik: “Maar het was nog niet af hoor. Het was bewoonbaar, dus waren de douche keuken en toilet zo goed als af en kon de vergunningencoach van de gemeente het pand goedkeuren.

jdg_15072014_Mathenesserdijk_D1A9203.jpg
jdg_15072014_Mathenesserdijk_D1A9125.jpg

Het resultaat

“Dit huis past als een jas”, zegt Diederik over het resultaat aan de Mathenesserdijk. “We hebben van twee woningen één gemaakt. Eén trap bleef dus zitten en daar wilden we ruimte bij hebben voor een hal en toilet. Verder wilden we de leefruimte aan de zonkant en hadden we de voorwaarde dat je rondjes moest kunnen lopen in het huis.”

Dus is de eerste verdieping van de loft nu een grote vierkante ruimte met in de ene hoek de keuken, in de andere hoek de eettafel en aan de achterkant de zithoek met Frans balkon. Alleen in het midden van de ruimte staat een scheidingswand. “Onze stijl is het best te beschrijven als een mengelmoes”, zegt Diederik. “We hebben spullen meegenomen die we al hadden en hier en daar nieuw en via Marktplaats aangeschaft. Daarin zijn we heel simpel: je kunt een Ferrari willen, maar als je hem niet kunt betalen, neem je genoegen met iets anders waarmee je hetzelfde doel bereikt. Zo lieten we de badkamertegels van tachtig euro toch maar links liggen en kozen we voor een variant van vijftien euro per vierkante meter.”

Op de bovenverdieping is het dakterras de eyecatcher. Een stuk van het puntdak werd hiervoor opgeofferd, terwijl aan andere kant juist de loze ruimte tussen de twee puntdaken bij het huis werd getrokken. Hier vind je nu de badkamer en toekomstige babykamer.

Hier en daar zijn de laatste bouwsporen nog te vinden, maar het project van Diederik en Sandra zit inmiddels in de afrondende fase. “Slopen en klussen gaat snel, afwerken kost meer tijd. Eerst werk je naar de deadline toe om het huis woonklaar te maken. Dan is er even rust, maar toen diende zich snel een nieuwe deadline aan. Er is een kleine op komst. We zitten nu dus in fase ‘doorbijten’, maar ook de laatste afwerkingsklusjes zullen op tijd klaar zijn. We hebben nog tandvlees genoeg.”

Het klusproces

  • Op de bovenverdieping is het dakterras de eyecatcher. Een stuk van het puntdak werd hiervoor opgeofferd, terwijl aan andere kant juist de loze ruimte tussen de twee puntdaken bij het huis werd getrokken. Hier vind je nu de badkamer en toekomstige babykamer.

    jdg_15072014_Mathenesserdijk_D1A9159-2.jpg
  • "Verder wilden we de leefruimte aan de zonkant en hadden we de voorwaarde dat je rondjes moest kunnen lopen in het huis.”

    jdg_15072014_Mathenesserdijk_D1A9101-2.jpg
  • jdg_15072014_Mathenesserdijk_D1A8966.jpg
  • jdg_15072014_Mathenesserdijk_D1A9166.jpg
  • jdg_15072014_Mathenesserdijk_D1A8926-2.jpg
  • jdg_15072014_Mathenesserdijk_D1A9031-2.jpg