Hoek van Holland - Inspiraties - Pak je ruimte

jdg_07-02-15_Hvh_T4A3627A.jpg

Het verhaal van Carin & Harry

Hoek van Holland

Rotterdam en Den Haag liggen op twintig minuten rijden, het strand bevindt zich op loopafstand en wie wil, is met de boot in vijf uur in Engeland. Welkom in Hoek van Holland. Een onderdeel van de gemeente Rotterdam, maar wel met een compleet eigen karakter. 

Aan de Stationsweg vonden Carin (55), Harry (57) en hun zonen Nick (17) en Tim (14) de ideale plek om te wonen. Ze bebouwden hun eigen kavel en hebben nu uitzicht op het historische fort 1881 en de Waterweg met zijn indrukwekkende scheepvaart. 

Het verhaal van Carin & Harry

Hoe komen twee geboren Brabanders in Hoek van Holland terecht? Met de ferry uit Engeland. Zo ging het letterlijk voor Carin en Harry. “We hebben een tijd in Engeland gewoond en gewerkt. Eenmaal terug in Nederland zochten we een woonplaats die dicht bij zowel Delft als Vlaardingen lag, omdat we daar gingen werken”, vertelt Carin. “We kozen voor Hoek van Holland om de praktische reden dat er voor onze pasgeboren zoon meteen plek was op de kinderopvang, maar daarnaast ook omdat Hoek van Holland het groene en landelijke gevoel heeft dat we in de Engelse countrysite zo waardeerden én omdat Hoek van Holland klein is, maar wel goede voorzieningen heeft. We woonden hiervoor in Vlaardingen en gingen altijd al naar het strand van Hoek van Holland, dus waarom zouden we er niet dichterbij gaan wonen?”

In 2002 betrok het jonge gezin de eerste woning in Hoek van Holland. Puur toevallig het eerste huis dat ze tegenkwamen toen ze, terug in Nederland, de ferry afreden. De bedoeling was er lange tijd te blijven wonen. Dat liep anders. Harry: “We hadden altijd het latente idee een kavel te kopen en ons eigen huis te bouwen, maar de locatie of de prijs klopte meestal niet. Tot een vriendin ons wees op de kavels aan de Stationsweg.”

‘Het idee om een kavel te kopen was altijd latent aanwezig, maar de locatie of de prijs klopte meestal niet.’

Het bouwproces

Het onkruid stond nog kniehoog toen Carin en Harry in 2007 hun kavel aan de Stationsweg mochten uitkiezen. Het werd een stuk grond pal tegenover historisch fort 1881. Harry: “Met het fort als overburen, weet je zeker dat de overbuurman voorlopig niet gaat verbouwen. En wie kan er nu zeggen dat hij uitkijkt op een paar kanonnen?”

Ook de keuze voor de architect was snel gemaakt. Van de drie benaderde architecten was Allure Bouw het meest oplossingsgericht, zo vonden Carin en Harry. “Een goede eigenschap, want je komt gedurende het proces veel zaken tegen die toch net even anders moeten. De kunst is om je droomhuis en de realiteit zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Je hebt altijd te maken met gemeentelijke regels en, niet onbelangrijk, je eigen budget, waardoor je hier en daar een compromis moet sluiten.”
Na een ontwerp- en vergunningenfase van anderhalf jaar, kon in 2009 de eerste paal de grond in. En zoals Carin en Harry al voorspelden, kan de bouw van een huis soms anders lopen dan gepland. “De crisis”, vat Harry het samen. “We kregen ons huis niet verkocht, waardoor we ons budget moesten aanpassen. Hierdoor hebben we besloten de afbouw van het huis zelf te doen.”
Dat betekende twee jaar lang, ieder weekend werken aan het huis. “Dat is veel en soms hadden we er ook echt genoeg van. We hebben tussendoor bijvoorbeeld een pauze van drie maanden genomen. Maar uiteindelijk is het goed dat het zo is gelopen. Het project heet niet voor niets zelfbouw. Nu hebben we ook echt zelf aan ons huis gebouwd. Ik weet niet of we het huis net zo hadden gewaardeerd als dat niet het geval was geweest.”

jdg_07-02-15_Hvh_T4A3788A.jpg
jdg_07-02-15_Hvh_T4A3838A.jpg

Het resultaat

Een schip vaart de Nieuwe Waterweg op. Langzaam glijdt het grote gevaarte achter het oude fort van Hoek van Holland langs. Vanaf de eettafel van de familie Leenders is het verrassende tafereel goed te volgen. Ondertussen arriveert aan de achterkant van het huis de trein op station Hoek van Holland Strand. Geruisloos. “Het huis is goed geïsoleerd”, vertelt Carin. “Bovendien valt het sowieso mee met het geluid.”

We zitten in de ruime woonkamer, maar eigenlijk is de woonkeuken de meest favoriete plek in huis. “Die moest erin komen, dat vonden we ook fijn toen we nog in Engeland woonden.” Bovendien heeft de extra ruimte zo zijn voordelen met twee tienerzonen. “Als ze voetbal willen kijken of vrienden over de vloer hebben, gaat de tussendeur dicht en hebben we allemaal onze eigen ruimte”, zegt Carin.
In 2007 maakten zij en haar man de eerste schets voor hun woning. De overeenkomst met het eindresultaat is verbluffend. Het echtpaar wist dan ook precies wat ze wilde. Carin: “We hebben in aardig wat huizen gewoond. Dan leer je vanzelf wat je fijn vindt.”
Niet alleen de woonkeuken stond op de verlanglijst. Ook een speel-/tv-kamer voor de jongens, grote slaapkamers, twee werkkamers, een logeerkamer en ‘slechts’ één badkamer. “De architect vroeg nog waarom we geen extra badkamer wilden. Heel eenvoudig: in de praktijk gebruik je hem bijna niet. Het is alleen maar een extra ruimte om schoon te houden.”
Zo waren er meer verschillende inzichten. Harry: “De architect wilde overal ruime hallen en entrees. Dat hoefde voor ons niet. We wilden zo min mogelijk loze ruimte, waardoor we nu veel bergruimte hebben.”
Vorige week is de douchedeur besteld. Het laatste klusje dat gedaan moest worden. Dus is het binnenkort tijd voor de tuin. Nu nog een groot grasveld, wat de jongens wel konden waarderen voor hun potje voetbal, maar er komt meer. Harry: “We hebben de tuin bewust niet laten aanleggen door een derde partij, want het plezier van een tuin zit hem juist in het planten, zaaien en laten kiemen.”

Het klusproces

  • Ondertussen arriveert aan de achterkant van het huis de trein op station Hoek van Holland Strand. Geruisloos. “Het huis is goed geïsoleerd”, vertelt Carin. “Bovendien valt het sowieso mee met het geluid.”

    jdg_07-02-15_Hvh_T4A3808A.jpg
  • ‘De kunst is om je droomhuis en de realiteit zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen.’

    jdg_07-02-15_Hvh_T4A3581A.jpg
  • Binnenkort is het tijd voor de tuin. Nu nog een groot grasveld, wat de jongens wel konden waarderen voor hun potje voetbal, maar er komt meer. Harry: “We hebben de tuin bewust niet laten aanleggen door een derde partij, want het plezier van een tuin zit hem juist in het planten, zaaien en laten kiemen.”

    jdg_07-02-15_Hvh_T4A3898A.jpg
  • jdg_07-02-15_Hvh_T4A3859A-1.jpg
  • jdg_07-02-15_Hvh_T4A3936B.jpg
  • In 2007 maakten Carin en haar man de eerste schets voor hun woning. De overeenkomst met het eindresultaat is verbluffend. “We hebben in aardig wat huizen gewoond. Dan leer je vanzelf wat je fijn vindt.”

    jdg_07-02-15_Hvh_T4A3838A.jpg
  • Niet alleen de woonkeuken stond op de verlanglijst. Ook een speel-/tv-kamer voor de jongens, grote slaapkamers, twee werkkamers en een logeerkamer.

    jdg_07-02-15_Hvh_T4A3773A.jpg